Witam wszystkich, chciałbym się zapytać czy nie wie ktoś jak to zrobić żeby nasz program nauczył się liczyć? chodzi mi o taka formę:
naciskamy numer->klawisz funkcji (plus/minus itp)->kolejny numer->znak funkcyjny (równa się albo dalej plus/minus itp)
próbuje już od 3 dni coś wykabinowac ale nie wychodzi (brakuje funkcji), dodam ze ten kalkulator musi mieć klawiaturę (numery i znaki funkcyjne) na ekranie w formie obiektów żeby klikać myszka na numery i znaki a nie bezpośrednio klepać z klawiatury
narazie mój kalkulator liczy ale tylko numery z 1 cyfra (0-9) bo nie wiem jak zrobić żeby jednej zmiennej nadać wartość z kilku obiektów (tak każda cyfra na klawiaturze to inny obiekt).
Zależy mi na czasie tak wiec wszystkie rady mile widziane
Nie wydaje mi się to być bardzo trudne. Zależy jeszcze, czy chcesz wyświetlać wyniki w postaci dymku czy à la duszków.
Najprościej, wg mnie, zrobić zmienne: wynik (wiadomo co oznacza), działanie (zapisuje jakie działanie użytkownik chce wykonać), liczba (aktualnie wpisywana liczba).
Wciśnięcie liczby powoduje przemnożenie liczby przez 10 i dodanie aktualnie przyciśniętego przycisku. Po wybraniu działania, jeśli nie było wcześniej innego, zapisanie wartości liczby do zmiennej wynik, a jeśli był, to [wynik = wynik (działanie) liczba] oraz ustawienie działania na aktualnie kliknięty przycisk. By nie dublować kodu można użyć sygnałów i delegować obliczanie wyniku do jednego fragmentu.
A jeśli chodzi o liczby w kalkulatorze - można korzystać z wielu kostiumów i wybierać w zależności od znaku w wyniku, przesuwać w lewo i stemplować...
Last edited by faramir (2012-09-11 05:35:15)
Last edited by krzysiogawl01 (2012-10-09 16:37:14)